У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

153-mrezni-sistemi-biblioteka

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

 

Наши блогери

Пратите нас

ПОСЛЕ Facebooka НЕМА КАЈАЊА

- Друштвене мреже су опасне и прете да униште друштво, тврди Чамат Палихапитија, један од бивших директора најпопуларније друштвене мреже на свету "Фејсбук". Он је рекао је да осецћа "огромну кривицу" због свог рада на "алатима који цепају материјал од којег је саткано друштво", па се тако придружио растућем броју критичара овог гиганта друштвених медија, преноси "Гардијан".

Био је потпредседник одељења за раст броја корисника Фејсбука, док није дао оставку 2011. године. Његова критика није усмерена само на Фејсбук већ на читав "onlajn екосистем".
- Те краткорочне повратне спреге, покренуте допамином, које смо ми створили уништавају начин на који друштво функционише - рекао је он, мислећи на онлајн интеракције међу којима је "лајковање".
- Ту нема цивилног дискурса, нема сарадње, ту су дезинформације и измењене истине. А то није само амерички проблем - не ради се о руским рекламама. Ово је глобални проблем - рекао је он у говору који је одржао у новембру у Пословној школи Стенфорд.

 

Палихапитија је описао један инцидент у Индији, где су објављене поруке о киднаповању које су делиле на Ватсапу и на крају довеле до линчиовања седам недужних људи.
- То је оно с чиме имамо посла. И замислите екстремну ситуацију где лоши глумци могу да изманипулишу велики број људи да учине све оно што ви желите. То је само стварно, стварно лоша ситуација - рекао је бивши директор.
Он је рекао да покушава да што мање користи Фејсбук и да његовој деци "није дозвољено да користе то ср*ње".
Фантомска руска фирма на Фејсбуку плаћала пропаганду током америчких избора, помињу се и Трамп и Хилари
Ипак, он сматра да је компанија "Фејсбук" учинила и многа добра дела.
Палихапитија је позвао своју публику на "преиспитивање" свог односа према друштвеним медијима.
Фејсбук вам је убацио НОВУ ствар на профил и СВИ МОГУ ДА ЈЕ ВИДЕ!
- Ваше понашање, ви то не схватате, али ви се програмирате... Сада морате чега ћете се одрећи, колико ћете задржати своју интелектуалну независности - рекао је.
Његови коментари су уследили убрзо након што је Шон Паркер, бивши суоснивач "Фејсбука" критиковао начин на који компанија "искоришћава рањивост људске психологије" стварањем "петље од потребе за повратним спрегама социјалне потврде".