У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

153-mrezni-sistemi-biblioteka

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

 

Наши блогери

Пратите нас

МАНУБАЛК 2012.

У уторак, 20. новембра 2012. године,  у Београду,одржан је Управни одбор пројекта, чиме је Интернет клуб  почео са реализацијом свог програма.  У среду 21.новембра биће одржан напредни тренинг, а у четвртак, 22. новембра, организoвана је Конференција на којој ћe излагати истакнути стручњаци са наших простора.

Циљ ове активности је да се унапреди размена искустава и практичних достигнућа између институција Западног Балкана чије су делатности у потпуности или делимично везане за писано културно наслеђе. Предавачи ће бити експерти из Француске, као и најеминентнији стручњаци Балкана из области очувања и дигитализације писаног културног наслеђа. Конференција ће бити одржана у Београду, 22. новембра 2012. године, у Библиотеци града Београда.

Основна тема обуке јесте ОЧУВАЊЕ И ДОСТУПНОСТ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА: ОД ПЕРГАМЕНТА ДО ДИГИТАЛНЕ БИБЛИОТЕКЕ.

 

 

Истога дана, у Библиотеци града Београда одржан је први напредни тренинг пројекта МАНУБАЛК (Манускрипти Западног Балакана) за наше стручњаке који се баве дигитализацијом у установама културе (библиотеке, музеји и архиви) и партнере пројекта из Црне горе и Босне и Херцеговине.
У целодневном раду у два дела, стручњаци из Србије, Адам Софорнијевић уз сарадњу Наташе Дакић представили су Техничке акспекте процеса дигитализације и тајне уноса метадата података. У другом делу, Карол Ђордано из  Centre de Conservation du Livre, Француска, представио је алате за брже интеграцију дигиталних предмета у базе. 
Тренингу су поред партнера из Народне библиотеке Црне горе са Цетиња, Трансверзалног вала, Државног архива БиХ и "Аза Беј" библиотеке из Сарајева, учествовали и стручњаци из културних институција Србије - Библиотеке и института САНУ, Народне библиотеке Србије, Музеја града ``Београда, Универзитске библиотеке из Ниша и Београда, Матетамтичког факултета у Новом саду, Библиотеке града Београда, Народних библиотека у Чачку и Краљеву. Излагања са тренинга, можете видети у наставку или кликом на слику.