У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

153-mrezni-sistemi-biblioteka

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

 

Наши блогери

Пратите нас

Домен .рс проширен и за знакове на jезицима мањина

Интернет домен за Србиjу (.рс)  jе од 19.12.2018. године постао богатиjи не само за четири српска слова коjа нису обухваћена енглеским алфабетом - ћ, ч, ш и ж, већ и за 41 слово из 13 писама националних мањина коjа се користе у Србиjи.
На представљању проширења националног интернет домена .рс, речено jе да иако jе интернет "рођен" на енглеском jезику и алфабету, већ дужи низ година постоjи потреба за увођење вишеjезичности и различитих писама на интернету. У преводу, убудуће ће за cevapcici.rs моћи да се користи ćevapčići.rs.

Председник УО Регистра националног интернет домена Србије Војислав Родић каже да су још 2003. Шведска и Пољска као прве европске земље прошириле свој национални домен знацима које енглески алфабет нема, а онда је уледио талас порширења националних домена у другим земљама које користе латиницу, али и оне које је уопште не користе.

Родић подсећа да је Србија свој национални домен на ћирилици покренула 2012. године и који се зове .срб, међутим, каже Родић, домен .рс, који је покренут 2008. остао је на 26 слова енглеског алфабета све до данас.

„Данас не ширимо домен .рс само оним словима латинице које ми најчешће користимо, већ практично свим латиничним знацима националних мањина које су регистроване у Србији”, подвукао је Родић.

Каже да је суштина у остваривању права националних мањина, јер, наводи, као што имају права на двојезичне табле, тако ће сада моћи да региструју своје ИД домене на свом писму.

Најавио је да ће од 5. марта наредне године, домен .срб бити проширен на ћирилици оних мањина у Србији које је користе.

Помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација Ирина Рељин каже да омогућавање домена .рс на 13 нових језика допринети развоју културне средине у мањим срединама и одржавању језика који су били у одумирању.

„За нас је ово велики дан, јер ми смо једна велика мултикултурална средина, код нас се говори велики број језика и добро је да се у свакој области друштвеног живота успостави равнотежа”, подвукла је Рељинова.

Директор канцеларије за ИТ Михаило Јовановић наводи да је дигитализација један од приоритета Србије који се заснива на четири основе, а то је реформа јавне управе, реформа просвете, развој ИКТ сектора и развој инфраструктуре.

Према његовим речима, Влади Србије биће предложени подзаконски акти Закона о е-управи који ће дефинисати интернет домене на нивоу државних органа и локалних самоуправа.

„Циљ је да државна управа буде у служби свих грађана, тако и увођење 41 слова у домен .рс показује колико смо отворено друштво”, навео је Јовановић.

Навео је да ће домен .рс убудуће користити латиничне знакове из бошњачког, хрватског, мађарског, црногорског, чешког, румунског, немачког, ромског, словеначког, албанског, словачког и влашког писма.

извори: Танјуг, Политика, РНИДС...

.