У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

153-mrezni-sistemi-biblioteka

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

 

Наши блогери

Пратите нас

KOVAČICA 2009.

Deveti seminar mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA i BIBLIOTEKA FUTURA održan je u Kovačici u izvanrednim radnim uslovima novog centra za poslovanje i odmor Relaks. Seminar   je bio koncipiran po programu  Master klass - Roba Dejvisa i Jasmine Ninkov, koja je bila i koordinator seminara. Učestvovali su još i  Tomaš Fiala(UKB – Bratislava, Slovačka), Vitus Boesch (MBA-Аustrija), Matjaž Filo  (Librarycons@lting  kancelarija Ljubljana, Slovenija),  Ervin Ajazaj Info Technology Supply ltd – London, Engleska, Miha Žitko, Knjižnica „Oton Župančić“ Ljubljana, Slovenija, Jasna Kunić, IRC Amb.USA u Beogradu. Ideja je bila da se govori o svetskim portalima danas, pre svega o  Europiani i projektima Evropske komisije su trenutno aktuelni , EDLokal na primer i prvi domaći u toj oblasti AccessIT koji počinje u maju. Zatim o  potrebi saradnje među biblioteka koje je pre 10 godina pionirski u Srbiji započeo Internet klub, ali i sa drugim ustanovama koje čuvaju kulturnu baštinu. U vezi sa tim i o digitalizaciji i posredovanju sadržaja. Posebna pažnja bila je posvećena učešću u projektima u toj oblasti. U tri dana prikazana su i najnovija softverska rešenja, primenjna u okruženju kao i aplikacije pogodne za javne biblioteke kako bi rad sa računarima bio efikasan.
Internet kao izvor informacija, kulture, znanja uvek je središna tema svih seminara mreže. Akcenat je ovoga puta bio na portalima ali i saradnji koja je više nego i kada potrebna i u zajedničkim nastupima na mreži i u zajedničkoj eksploataciji sadržaja sa nje .


Utorak - 21.april 2009.
Po dolasku autobusa - minibusa koji je učesnike seminara sačekao ispred Narodne biblioteke Srbije održan je Koktel dobrodošlice, predsednika Skupštine opštine Kovačica Jana Puškara, a zatim je usledilo svečano otvaranje, pozdrav domaćina i uručenje  III plakete NAJVEĆI PRIJATELJ BIBLIOTEKA koju je zaslužila opština Kovačica.Po tradiciji održana je Beseda bibliotekara stvaraoca MIRO VUKSANOVIĆ (BIBLIOTEKA MATICE SRPSKE) prvog dobitnika nagrade ĐURO DANIČIČ. Beseda je imala simboličan naslov ŠKOLA M.S.M. i kako to obično biva, najmarljiviji polaznici ove škole, prvoborci Radmila Bulatović i Rato Čolaković uručili su besedniku SPOMENICU MREŽE. Zatim je usledila dodela priznanja za WEB BIBLIOTEKU 2008. koju je ove godine zaslužila web prezentacija Biblioteke  STEVAN PRVOVENČANI iz Kraljeva i PLAKETA za umrežavanje bibliotečkih sajtova biblioteci VUK KARADŽIĆ iz Prijepolja. Dobitnicima priznanja vredne nagrade uručio je Zoran Marković direktor ALFA INŽENJERINGA koji je uz LIBRARYCONS@LTING Srbija iz Novog Sada i Evropsku opštinu KOVAČICA, ove godine finsisjski podržao IX skup bibliotekara.


Radni deo počeo je željom za brz oporavak od iznenadne bolesti Roba Davisa i upoznavanjem sa njegovim konceptom na kome je zasnovana i u poslednje vreme toliko pominjana EUROPEANA. Koordinaciju celim trodnevnim projektom usavršavanja preuzela je Jasmina Ninkov koja je uspešno vodila skup ka vršnoj poziciji među svim do sada održanim. Formalnu primompredaju master klassa sproveo je Matjaž Filo, prošlogodišnji domaćin.

 

Predavanje MODELI DIGITALIZACIJE BIBLIOTEČKE GRAĐE U SLOVAČKOJ koje je izuzetno sadržajno održao Tomaš Fiala (UKB - Slovačka)uz simutalni prevod koleginica iz biblioteke Kovačica bio je pravimizazov za 40-tak prisutnih bibliotekara. Sledeći pregled digitalizacione budućnosti u prezentaciji  HARDVERSKE OSNOVE I MOGUĆNOSTI QIDENUS Technologies Gmbh. koje plastično kazivao Vitus Boesch  (MBA- Austrija) bili su pravi uvod u zajedničku radost otvaranja renovirane biblioteke u Kovačici za čije je opremanje u 3 meseca uloženo 3.500.000,00 dinara.POSLE SVEGA JE SLEDILA BOGATA VEČERA I JOŠ BOGATIJI 
KULTURNO UMETNIČKI PROGRAM KOJI SU DOMAĆINI OD SRCA POKLONILI SVOJIM  GOSTIMA Sreda - 22.april 2009.
Ovo je bio dan posvećen softverskoj podršci radu biblioteka.
 Na samom početku je Jasmina Ninkov,koordinator projekta objasnila ZNAČAJ DIGITALIZACIJE BIBLIOTEKA i pojasnila šta se podrazumeva pod danas toliko pominjanim pojmom DIGITALIZACIJA. Bilo je to dobro polazište za demonstraciju mogućnosti softvera koje je predstavljao Ervin Ajazaj Info Technology Supply ltd – London, Engleska, a kasnije implementaciju u praksi demonstrirao Miha Žitko, iz Knjižnice Oton Župančić u Ljubljani, Slovenija. Posle pauze interesantno je bilo sagledavanje AUDIO ARHIVA jednog od primenjenih projekata BGB koji je obrazložio Marjan Marinković. 


ZATIM JE USLEDIO OBILAZAK KOVAČICE I NjENIH GALERIJA KAO I SALAŠA U OKOLINI. A POTOM ODLAZAK U IDVOR I MUZEJ MIHAILA PUPINA.VEČE U LAGUNI
Tradicionalni je bio program koji bibliotekarima priređuje prijatelj biblioteka, IP LAGUNA.
JELENA - VANJA i IVANA su u opuštenom prijateljskom razgovoru sa bibliotekarima, otkrile gde po koju tajnu, zagolicale maštu, ali uz zanimljiv kviz i podelile 30 knjiga IVANE MIHIĆ, (uz tradicionalno potpisivanje) a Valjevska biblioteka je čak za nagradu dobila  IVANiNO gostovanje. Veče u LAGUNI je odabranim pesmama uz gitaru oplemenio raspevani bibliotekar STAMENKO - MENKO iz Biblioteke PETAR KOČIĆ u Beogradu. 


Četvrtak - 23.april 2009.
O ZNAČAJU TEMATSKI OBJEDINjENOG  NASTUPA I PONUDE DIGITALIZOVANIH SADRŽAJA OBRAZOVANjA I KULTURE govorio je Mirko MArković sa Almedinom Saliagić iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH Sarajevo, dok je Jasna Kunić iz IRC Ambasade USA u Beogradu približila prisutnim bibliotekarima ELEKTRONSKE RESURSE kao novu ponudu biblioteka. Posle sveobuhvatnih  zaključaka skupa koje je dala koordinator Jamina Ninkov uručena su Svedočanstva polaznicima i zakazan je novi susret KO ZNA KAD I KO ZNA GDE...